Cara Screenshot Full Page

by - 3:18 PM





Image result for screenshot


Bagi yang pengguna Google chrome, korang memang mudah sangat sebab chrome ni ada extension kat setting tu. So , kurang just add just je extension tu.. Mudah sangat nak screenshot fullpage.


Jum Beeha ajar cara nak screenshot fullpage. Just follow this step. Heeee...


1. First sekali, korang tengok atas kanan google chrome macam gambar di bawah ni dan klik button yang garis-garis tu. Kemudian klik Setting.





2. Seterusnya, bila dah klik setting tadi,. korang tengok di bahagian kiri pulak. Atas Setting ada tulis Extension kan? *korang tengok betul-betul mesti ada*. Klik extension tu..

3. Selepas tu korang scroll ke bawah dan akan jumpa Get More Extensions . Klik yang tu yeaaa.. Popp! Akan keluar Chrome Web Store.

4. Dekat search tu korang type screen capture and search.

5. Keluar lah senarai apps dan extension. Di sebelah kanan extension ada tulis more extension result.. So klik yang tu. Berderet-deret extension untuk screen capture yang korang boleh pilih.

6. Beeha suggestkan korang pilih capture webpage screenshot entirely. fireshot . Tekan je lahh ADD TO CHTOME.




7. Kemudian dia akan muncul simbol screenshot tu di atas kanan page web korang. Macam gambar di bawah ni.



Jenis yang Beeha add ni, kelebihan dia kita boleh pilih nak capture whole page/entire page or visible part or selection. Ada tiga pilihan capture. Kemudian gambar korang capture tu boleh juga pilih nak simpan as PDF or PNG.




Harapnya, dengan perkongsian Beeha tak seberapa ni dapat jumpa kongsi dengan bloggers yang belum tahu lagi cara ni..







You May Also Like

4 Comment(s)

  1. SALAM beeha ! terima kasih atas infonya , nanti akak try

    ReplyDelete
  2. thnx cik beeha atas tutorial anda.. :D

    ReplyDelete
  3. Terima kasih akak :) Saya nak cuba dulu ye :D saya dah cari tutorial ni tapi tak dapat!

    ReplyDelete

Feel free to leave your comment here. Thank you. ;)