Chat Box for Beginner di Blog

by - 5:20 PM




Ini cara cara nak buat chatbox. Chatbox ni sangat penting bagi seorang blogger, sebabnya senang nanti blogger lain untuk ziarah, tinggal step diaorang and senang korang nak followback blogger lain.
Tutorial ni Beeha buat khas untuk blogger yang masih belum ada chatbox dan terutamanya for beginner blogger. Tapi majoriti semua dah ada kan.. Tak pe lah, Beeha buat jugak supaya senang nanti kalau dah terdelete chatbox, at least I ada tempat nak rujuk lagi...


First, korang pergi SINI.


Minta klik gambar untuk besarkan.


Mula-mula Sign Up dulu. Kemudian, fill in ruangan yang diminta. Then, CLICK Create My Cbox!





Setelah itu, korang follow jea step yang Beeha numberkan. Bahagian Layout and Theme korang boleh ubah ikut kesukaan masin-masing.. Bila dah puas hati tekan SAVE !



 Bila dah tekan save, dia akan keluar Get Your New Code. Klik yang tu yea.



Then, akan keluar macam gambar di atas ni. Highlight code tersebut dan tekan copy. 


TEMPLATE DESIGNER :

Untuk pengguna template designer , follow step ni..

1. Sign In Blog ---> Dashboard ---> Layout ---> Add A Gadget 

2. Pastekan code yang korang copy tadi di bahagian ini.

3. Click SAVE and view your blog, tengok menjadi ke tidak.. :)


BLOGSKIN :

Bagi yang mengguna blogskin ,

1. Sign In ---> Dashboard ---> Template 

2. Cari coding bahagian sidebar korang di Edit Html tersebut dan pastekan code Cbox yang korang copy tadi..

3. Preview dulu dan SAVE jika tiada error.

4. Boleh View blog korang.


NOTE ! : If korang tak berapa suka color yang dipilih tadi, korang boleh ubah semula di account chatbox, dan macam biasa SAVE dahulu . Kemudian, copy code yang baru dan pastekan di tempat yang Beeha nyatakan di atas..


ADDITION : Nak bagi chat box korang center disidebar, mudah aje. Copy code di bawah ini.

<center> URL CHATBOX </center>




You May Also Like

0 Comment(s)

Feel free to leave your comment here. Thank you. ;)