Cara tukar bullet ke image dan tambah hover

by - 2:19 PM








Seperti gambar di atas bullet Beeha telah pun ditukar kepada image. Sesiapa yang masih tertanya macam Beeha tukar bullet ke image, sila ikut step di bawah.


1. Template ---> Edit HTML

2. Search
/* Header
cari yang lebih kurang macam ni..

3. Kemudian, bila dah jumpa korang copy pulak code di bawah ni dan paste sebelum  /* Header

li {
list-style-image:url(URL ICON);
}

4. Then, carilah link icon yang korang nak, make sure yang kecil2 comel . Copy code itu dan gantikan dengan URL ICON.

5. Preview dulu dan SAVE bila dah okay. 



Kelmarin Beeha ada dapat komen dari blogger ni , dia menanyakan macam mana Beeha buat bullet macam di blog Beeha tu. 






Jadi bila dia tanya macam tu , Beeha assumekan macam mana Beeha buat bullet yang comel dan berhover. Kalau awak tak nak hover boleh ikut step di atas yang Beeha buat tadi. Bagi sesiapa yang mahukan hover di bullet itu boleh ikut step di bawah ini.


1. Template ---> Edit HTML

2. Search 
/* Header
cari yang lebih kurang macam ni..

3. Kemudian, bila dah jumpa korang copy pulak code di bawah ni dan paste sebelum  /* Header
li {
list-style-image:url(URL ICON);
}
li:hover {
list-style-image:url(URL ICON);
}

4. Kemudian gantikan URL ICON dengan link icon yang comel2. :)

5. Preview dulu, dan SAVE.



Ni sedikit icon icon comel yang Beeha cari di Google. Yang berkenan boleh ambil dan tinggalkan komen. Heheee.


http://dl9.glitter-graphics.net/pub/3101/3101299uh7en25gu3.gif

http://www.cursor-switch.com/images/40991.gif

https://lh6.googleusercontent.com/-BMpB8uvuHrI/T766294sAeI/AAAAAAAAOOE/xsx82wT2cGk/s72/132.gif

https://31.media.tumblr.com/tumblr_ll7xdypSeR1qi6qow.gif

http://i596.photobucket.com/albums/tt44/ainurnajwastory/emoticons/th43-1.gif

http://media.tumblr.com/tumblr_mc4j9llC2S1qdlkyg.gif

http://3.bp.blogspot.com/-Wx0jtjWxl0k/VTMPofOyjlI/AAAAAAAABrE/wCC1d4sinfA/s1600/tumblr_lkl6q24eyw1qfamg6.gif

http://1.bp.blogspot.com/-INwN6rVH_RI/VRVSCisG6cI/AAAAAAAABNs/8aPL4mryVhE/s1600/tumblr_m7edqn8uAK1qdlkyg.gif






You May Also Like

7 Comment(s)

  1. Hai! nak tanya, bullet tu apa eh> masih tak faham.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai zulfa, nnti saya terangkan .. ^^

      Delete
  2. Thanks ! dah jadi... terima kasih sgt2.. btw, sy ambik icon tu tau.. ><

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. wassalam, good, try tau after this . ^^

      Delete

Feel free to leave your comment here. Thank you. ;)