Powered by Blogger.

[TIPS] How To Choose Right Foundation ?

by - 5:02 AM






Hello bloggers !! ^^ Today I wanna share something about foundation. I know, this is one of big problem for girls. " How to choose suitable foundation for me ? " " Is it the color match with my tone ?" " Oh noo!!!! Why I look darker than before ???! "

For your information, tiada masalah bagi orang yang berkulit gelap sedikit, ataupun muka nampak pucat ke, kulit muka kering ke berminyak ke, foundation sesuai untuk semua. Hanya yang penting, anda perlu tahu cara pemilihan FOUNDATION .


As we know, we have 4 different textures of foundation.





LIQUID 


  • Sesuai untuk semua jenis kulit : kering , normal, berminyak , combination
  • Dengan menggunakan liquid, pelbagai finishing make up kita boleh lakukan. Contohnya, dibawah ini. 






CREAM


  • Jenis yang cream pulak, lebih kurang yang liquid tapi texture dia tebal sedikit daripada liquid.
  • Lebih sesuai untuk kulit : kering , normal
  • Better coverage because of thicker and denser texture.
  • Moisturizing




STICK




  • Jenis yang stick ni mudah untuk didapati. Banyak jugak brand yang sediakan jenis stick foundation.
  • Sesuai untuk kulit berminyak. Sebabnya, bila kulit yang jenis berminyak, then pakai yang jenis stick ni ia akan melt dengan sempurna.
  • Stick foundation are sweat and heat resistant, so sangat lah tak sesuai untuk kulit yang kering. Bila gunakan juga, tone kulit jadi tak sempurna. Lagi nampak kering.




POWDER (OR COMPACT)



  • Sesuai untuk kulit berminyak juga.
  • Jika si pemakai kulit kering, anda boleh applykan moisturizer di muka. Kemudian gunakan powder foundation.




So now have you know which type of foundation you should use? Lets move on how to choose right color foundation for your skin. ^^




1. Look at the mirror, with natural light (sunlight)

2. Determine your undertone : warm , cool or neutral


Which tone you are ?

Warm undertone : Golden, yellow or peach skin
Cool undertone   : Red or pink skin
Neutral                : Warm + Cool


Suitable shades for 3 different undertone :-

Warm => Caramel , Golden , Tan , Chestnut , or Beige
Cool   => Cocoa , Sable , or Porcelain
Neutral => Buff , Nude , Ivory or Praline



3. Maybe the shades I suggest on the above did not suit with you, so you can choose 1 to 2 shades lighter than your tone.
If your skin is pink, so you should pick up shades like neutral or yellow. Because you already have pink tone, then why you should buy the same shades, right ? Will make your face look alike a clown *Haahahaaa* JK , JK.

4. After 20- 30 minutes , the shades will appeal better. It looks perfect ! The shades have blend with your skin tone.




Stay tune for the next , next entry. I will share tips on how to apply your foundation and what you have to avoid when apply foundation. :D













You May Also Like

9 Comment(s)

  1. no wonder when i tried the stick foundation , my skin looked weird .. rupanya x sesuai dgn kulit kering . thanks for sharing ^^

    ReplyDelete
  2. wah good tips.
    scya selalu main beli je ikut suka :(

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas perkongsian...
    salam perkenalan...saya baru follow blog ni...
    jemput join & Support GA di Blog saya #2 GiveAway by My New Blogger!
    tarikh tamat pada 18/02/16
    thanks...

    ReplyDelete
  4. thanks for the tips ! :D
    Baru tahu yang stick sesuai jugak utk kulit berminyak. dulu risau nak pakai stick. sebab takut lg berminyak. Now dah tahu mana yg sesuai. thankyou :D

    ReplyDelete
  5. Kita punya tips; mintak tolong promoter pilihkan lol TT_TT

    ReplyDelete
  6. Wahhh baru tau. Selalu main taram jr. Hehe

    ReplyDelete
  7. uuu..pandainya makeup..teringin nk makeup look flawless macam artis

    ReplyDelete

Feel free to leave your comment here. Thank you. ;)