Powered by Blogger.

Experience : Barium Swallow X-ray

by - 9:18 PM








Hari yang memenatkan sangat. Entahlah apa yang Beeha buat harini. Awal awal pagi ada apointment dengan doktor. Harini Beeha ada ujian X-ray jenis barium swallow. Actually X-ray ni ada macam macam jenis.. Mammografi lah and ada lagi satu dua jenis. 

X-ray yang Beeha jalani harini persis gambar di atas. Berdiri di atas x-ray table tu. Then, radiographer tu dah suruh salin semua pakaian, kena pakai baju x-ray. Yang lainnya test x-ray, pesakit ataupun Beeha sendiri disuruh untuk minum air barium yang telah dibancuh pekat.


Ni gambar contoh barium liquid tuu. Tapi Beeha tak lah teguk dari botol besar ni terus. Tuang dalam cawan dulu, baru ambil untuk diminum.






Mula-mula Beeha kena berdiri ikutlah doktor tu suruh. Kedepan, sekejap kena mengiring sebab dia nak test bahagian tekak kanan yang Beeha tak rasa selesa dari haritu lagi. Dah berbulan-bulan sebenarnya. Kemudian, bila dia suruh minum, Beeha kena minum barium liquid tu tetapi tahan dulu dalam mulut jangan ditelan lagi. Bila doktor dah get ready nak tekan alat pengimbas tersebut, barulah dia suruh Beeha telan liquid. Jadi at the same time Beeha telan, bila barium tu lalu melalui tekak dan si doktor pun tekan alat pengimbas, boleh la capture gambar.. So, bila filem x-ray tu keluar boleh detect lagi tepat contohnya kalau ada tumor, masalah kerongkong makin mengecil . 


"An esophagram or barium swallow is an X-ray imaging test used to visualize the structures of the esophagus. The patient swallows liquid barium while X-ray images are obtained. The barium fills and then coats the lining of the esophagus so that it can diagnose anatomical abnormalities such as tumors." - dari Google.



So now, Beeha just tunggu laa hasil x-ray tersebut. Harap2nya tak ada apa apa lah dengan tekak Beeha ni even rasa tak selesa, mungkin effect resdung yang semakin hari semakin tak lega lega. Jangan risau dengan barium liquid yang ditelan tadi, tidak mendatangkan bahaya pun. Dengan syarat, perlu minum banyak air masak supaya lawas dan boleh cepat cepat buang air besar. Dan jangan terkejut mungkin najis berwarna putih, padahal barium yang ditelan tadi....









You May Also Like

7 Comment(s)

  1. rasa apa air tu. and tekak sakit macam mana. thanks sharing. ni 1st time dengar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opss maaf saya lupa nak cerita pasal tu.. Air dia bihaa suka! heehee, sbb bau dia sedap macam strawberi.. And bila minum rasa macam ubat codomo lion perisa strawberi.. Sekali dua kali telan okay jugak la, bila dah banyak kali kena minum dia rasa macam nak termuntah balik.. Tekak Beeha rasa macam tak selesa bila nak telan benda solid seperti nasi. Rasa mcm terlekat pun ada.. Thats why pergi x-ray kut2 laa ada apa apa yg tersekat ke..

      Delete
    2. ohoooo sbb saya ada tonsil and doc suruh buang tapi takottt. igt kot2 pasal tu ke. hehehe. ok beeha. moga cepat sembuh ya.

      Delete
    3. jangan laa takut.. Nanti lambat nak sembuh... :) In shaa allah selalunya apa yang doktor sarankan itu yg terbaik.

      Delete
  2. ooo...macam tu proses nya...
    apa rasa minuman tu ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa mcm ubat gigi codomo lion perisa strawberi.. Heehee.

      Delete
  3. Waa...first time dengar.thanks 4 sharing=)

    ReplyDelete

Feel free to leave your comment here. Thank you. ;)