Powered by Blogger.

Live Chat With Owner di Blog

by - 6:02 AM




Hai, selamat semua. Cuba teka Beeha nak buat apa malam ni?? Konfem konfem TUTORIAL kan .. Heee, baca tajuk pun dah catch up nak buat apa. Okay, Beeha buat ni pun sebab ada request dari tiga empat orang blogger. Sorry for not tagging them , sebab Beeha dah tak ingat.. Disebabkan banyak permintaan , Beeha sudi nak buat tuto ni free of charge lagi. Huhuuu.




Ada nampak kan kan yang Beeha bulatkan warna merah di bawah kiri tu? Yang itu lah kotak live chat. *Klik gambar untuk besarkan.


1. KLIK SINI dahulu.



Tekan button Sign Up macam yang Beeha bulatkan merah itu.



Isi di ruangan tersebut. *isi lah apa yang diminta
Kemudian, tekan Sign Up for Free di bawah itu.

2. Bila dah selesai, kalau dia minta untuk verified account korang, so buat laa. Buka email dulu, check email dari getsitecontrol tersebut.

3. Kemudian , Sign In di Get Site Control.



Bila dah keluar gambar macam di atas, ikutlah step yang Beeha nomborkan itu. Mula-mula tekan Site Setting untuk masukkan URL blog korang. Kedua, tekan Create Widget dan pilih Chat.



Seterusnya, isi yang ini pula. Yang korang boleh ubah di nombor satu dan dua sahaja. Dah siap , klik OK.
Selepas itu, di atas tu ada nampak perkataan Install, jadi klik yang itu.



Sebelum itu, COPY dahulu code yang ada dalam kotak itu.

4. Sign In Blog ---> Dashboard ---> Layout ---> Add A Gadget ---> Html/Javascript 

5. Finally , PASTE code tadi and SAVE! Then , preview blog korang untuk lihat hasilnya.. :D


NOTE ! : Make sure korang on Account Get Site Control korang ini bila korang blogging. So, baru boleh tahu ada tak blogger lain yang hantar chat dekat box live chat korang. 



SELAMAT MENCUBA !! :D



You May Also Like

2 Comment(s)

  1. Assalamualaikum..akak nk tanya..live chat ni free ke?? sbb adek takut kalau kena bayar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. Opps, sorry. Lupa nak bgtau di entry.. Live chat ni free je sis. ;)

      Delete

Feel free to leave your comment here. Thank you. ;)