Powered by Blogger.

Background di Chatbox

by - 2:52 AM




Hai ! Petang ni Beeha nak tunaikan permintaan seorang blogger yang baru sahaja selesai SPM. Namanya ialah Raizah. Dia telah minta Beeha buatkan tutorial macam mana nak bagi chatbox kita tu ada background corak2 yang cantik. Minta maaf sangat sebab tak dapat nak buat tuto on the spot hari yang awak mintatu, kita sibuk benda apa entah. Hihiii. So, petang-petang ni rileks je.. Jadi sempat laa saya buat satu tutorial.. :D


Bagi sesiapa yang belum ada CHATBOX, sila klik SINI dahulu untuk buka akaun chatbox secara percuma. :)


Jum kita start tutorial. ^^

1. Sign In dulu account Chatbox korang . :)

2. Kemudian , korang follow step yang Beeha dah nomborkan itu..


*sila klik gambar untuk besarkan


3. Then bila keluar yang macam gambar di bawah ni, please kosongkan ruangan yang Beeha tanda pangkah merah tu..




4. Bila dah kosongkan mana yang perlu, tekan SAVE di bawah. Dan klik Get your New Code !.




5. Then, bilaa dah save... Mstilah keluar coding yang baru kan.. Yang macam di bawah ni.




But before that, korang hold kejap yang patut korang copy code baru tu.. Follow step yang di bawah ni dahulu...

1. Sign In Blog ---> Dashboard 



TEMPLATE DESIGNER :

2. Click Layout korang dan click kotak chatbox di sidebar yang korang dah buat sebelum ini..
*ni contoh layout Beeha. So klik kotak di sidebar tu which one korang punya code lama chatbox.



BLOGSKIN:

2.Click Template and search mana code chatbox korang. 

*Untuk mudahkan korang , click Ctrl+ F di bahagian template tersebut dan copy code di bawah ni, kemudian pastekan.

BEGIN CHATBOX



3. Seterusnya , copy code di bawah dan gantikan dengan code chatbox yang lama.. 
<center> <div style="background:url(URL BACKGROUND); background-repeat:repeat; background-position:center;width:200px;border:1px solid #D293CB;">  URL CHATBOX </div></center>


Note :

Merah : Gantikan URL Background korang nak..
Pink : Adjust width yang sesuai di sidebar.
Hijau : Warna border chatbox
Orange : URL Chatbox korang. Step yang Beeha suruh hold tadi, sepatutnya korang perlu copy new code tadi dan gantikan di sini..



Bila dah siap, untuk template designer korang boleh terus SAVE dan View.. Bagi pengguna blogskin, Sila PREVIEW dahulu, no error? Then, SAVE !. View your blog after that..





You May Also Like

3 Comment(s)

  1. thanks kak beeha. btw, saya dah buat and ia menjadi ^^

    ReplyDelete
  2. Thanks kak beeha..menjadi pun..dah lama adek car ..Thanks!!

    ReplyDelete

Feel free to leave your comment here. Thank you. ;)